Economia românească, mai șubredă decât ai crede. Avertismentul de la Guvern despre cheltuieli, investiții și producție industrială

de: Alexandru Puiu
25 09. 2024

Economia României traversează o perioadă de incertitudini, iar guvernul avertizează că este necesară prudență în cheltuielile publice și susținerea producției industriale. Deși nu se vorbește încă de o criză economică, semnalele din Europa Centrală și scăderea producției industriale din țări precum Germania și Austria ridică motive de îngrijorare pentru România.

Încetinirea creșterii economice și măsurile necesare

Guvernul României a anunțat că se pregătește să adopte un pachet de măsuri pentru susținerea producției industriale, având în vedere încetinirea creșterii economice. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat că există deja semnale de îngrijorare cu privire la această încetinire și că este necesar să fie luate măsuri din timp pentru a preveni o eventuală criză.

România a înregistrat un volum important de investiții publice, dar acest lucru nu este suficient în contextul unei economii globale afectate de scăderile de producție. În Europa Centrală, țări precum Germania și Austria au raportat scăderi ale producției industriale, de 3,6%, respectiv 1,5%. Aceste economii sunt parteneri comerciali importanți ai României, ceea ce face ca fenomenul de „contagiune financiară” să afecteze și țara noastră.

„Avem pe de o parte un volum de investiţii publice, de această dată foarte consistent. După cum ştiţi, Guvernul României pregăteşte un pachet de măsuri pentru a susţine producţia industrială şi activităţile de producţie industrială, care e mai mult decât necesar. Ce vreau să spun este că, într-adevăr, există acest semnal de îngrijorare în ceea ce priveşte încetinirea creşterii economice.

Tocmai de aceea trebuie luate măsuri din timp, pentru ca să susţinem dezvoltarea economică şi să alocăm aceste fonduri care ţin de sprijinul mediului de afaceri pe o perioadă de timp care să fie caracterizată de predictibilitate. Aşa cum am menţionat, semnalele îngrijorătoare vin din Europa Centrală, în special din zona Germaniei, unde într-adevăr s-au înregistrat scăderi ale volumului producţiei industriale cu 3,6%. E un fenomen pe care îl întâlnim şi în Austria, cu 1,5%”, a precizat Boloş, la Digi 24, relatează Agerpres.

Scăderea prognozelor economice pentru România

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere proiecția de creștere economică pentru România în 2024, de la 3,4% la 2,8%. De asemenea, PIB-ul României este estimat să se cifreze la aproape 1.769 miliarde de lei în 2024, cu o creștere prognozată de 3,5% pentru 2025. Cu toate acestea, din 2027, tendința de creștere economică este preconizată să încetinească, ajungând la 2,9% în 2028.

„E un fenomen de contagiune, se cheamă financiară, dar şi contagiune între economiile ţărilor care au schimburi comerciale relevante şi de aceea noi trebuie să fim foarte prudenţi. (…) Nu aş putea spune acest lucru (că vom intra în criză n.r.) dar, cum spuneam, prudenţa este cea care ne îndeamnă să fim chibzuiţi, mai ales în cheltuirea banilor publici. Nu avem semnale de acest fel şi nu se pune problema în acest mod”, a adăugat şeful de la Finanţe.

Deși prognoza nu indică o criză iminentă, guvernul subliniază necesitatea de a fi prudenți, mai ales în cheltuielile publice. Investițiile și susținerea producției industriale sunt esențiale pentru a menține un ritm de creștere economică și pentru a evita o recesiune economică în România.